Elisabeth 58 år med en förvärvad hjärnskada efter en stroke.

 

Elisabeth bor i en villa mitt i Sverige.
Hon har efter en stroke svårt att minnas och även att inte bli styrd av impulser. Exempelvis om det ringer på telefonen är det lätt att hon glömmer vattnet på.
Elisabeth hade tidigare hemtjänst tre gånger om dagen men tycker att det är jobbigt att ofta behöva få hjälp och att olika personer hela tiden skulle komma in i hennes hem.
Efter diskussion med sitt sjukhus har hon fått Alleatos Trygg i hemmet installerat.

Nu får Elisabeth påminnelser som SMS i mobilen. Hon har även spelat in röstmeddelanden som spelas upp i högtalarna när hon är hemma.

Påminnelserna är både återkommande såsom medicin morgon, middag och kväll och mer av engångskaraktär såsom läkarbesök eller att sonen kommer på besök.

elisabeth


Påminnelserna skapar oftast sonen åt henne från sin dator men även personalen hos distriktsläkaren har hjälpt henne med att lägga in hennes återbesök.
Då Elisabeth ofta glömmer saker när något annat händer används kvittens på hennes påminnelser samt överföring av information om hon fortfarande inte utfört det som är bestämt. Exempelvis hämtas soporna varje torsdag, vilket utlöser en påminnelse runt middagstid på onsdagen. Om Elisabeth inte drar fram tunnan till vägen inom en timme så får hon ytterligare en påminnelse, därefter går ett SMS till grannen som vanligtvis drar ut sin egen tunna på torsdagsmorgonen då han även drar ut Elisabeths. Om däremot Elisabeth själv kommit ihåg att dra ut soptunnan känns detta av utav en sensor som kvitterar påminnelsen och inget ljud behöver spelas upp.
Elisabeth får också ett status på sitt hemmet när hon går hemifrån. En sensor känner av att hon är på väg ut ur huset och påminner henne aktivera inbrottslarmet. När hon gör detta känner sensorer av om altandörr, garagedörr eller köksfönstret är öppet eller om kaffekokaren är på. Om så är fallet blir Elisabeth informerad om detta så hon kan stänga dem innan hon går. Samma funktion finns när Elisabeth går och lägger sig men då släcker den även ljuset i huset.
Elisabeth har även en spisvakt och påminnelse att ta ur tvätten när tvätten är klar som kvitteras när hon öppnar luckan.
Idag, efter att ha kopplat in Trygg i hemmet, har hon inte längre samma behov av hemtjänsten, utan klarar sig själv. Den hjälp hon behöver är fysisk hjälp med att byta lakan i sängen varannan vecka.