Anna 79 år bor i ett Trygghetsboende.

 

Anna bor i kvarteret Svärdfisken. Svärdfisken är ett relativt nybyggt område med Trygghetsboende. Anna flyttade hit tidigt på våren 2011, då villan började bli för stor och svår att sköta om.
Anna börjar på ålderns höst se allt sämre och minnet är inte vad det borde vara.  När hon flyttade in klarade hon sig helt själv. Idag behöver Anna stöd av tekniken som finns i lägenheten.
Anna älskar sin nya fina lägenhet med alla moderniteter som förenklar hennes liv. Att det dessutom finns grannar i samma fas i livet som har tid för ett samtal och där de kan hjälpa varandra med både det ena och det andra känns riktigt tryggt.
När dottern Karin fick uppdrag på Svenska konsulatet i Australien, vinkade Anna av henne med sorg i hjärtat, men var övertygad om att hon skulle klara sig galant med hjälp av grannar och hemtjänst.
Det hon haft inkopplat redan från start är en spisvakt, vilken hon tyckte var riktigt fiffig. 
anna

 Då kunde hon laga sin stek i lergrytan på spisen utan att behöva oroa sig om hon råkade dåsa till i sin favoritfåtölj. Innan det går så långt att det blir risk för brand stänger spisen av sig själv och skickar ett meddelande till portvakten om att Annas spis måste återställas, då kommer portvakten och hjälper Anna med det.
I slutet på förra året hände också en liten olycka då Anna stod och tvättade händerna på toaletten och hörde att telefonen ringde. Då hände det som aldrig hänt förut, Anna glömde stänga av vattnet. Tur nog hann det inte bli riktiga fuktskador men efter det bad Anna portvakten aktivera läckagelarmet. Om hon nu lämnar vattnet på så får hon information direkt att hon glömt det. Informationen upprepas också 3 gånger innan det skickas information via SMS till portvakten.
I samma veva var Karin hemma och firade jul och föreslog då att Anna skulle aktivera ledljus då hon var orolig för att Anna skulle snubbla på mattkanten vid sängen när hon gick på toaletten mitt i natten. Som Karin sa "det är bättre att mota Olle i grinden" än att vara efterklok. Hon berättade också för Anna att hon var orolig de dagar Anna inte svarade i telefonen och undrade om det var ok om Karin fick aktivera ett SMS som skickades om det inte varit någon rörelse i bostaden på 24 timmar. Anna förstod dotterns oro och de aktiverade denna funktion tillsammans. I samma veva möjliggjordes det även för Karin att kolla status på Annas bostad. Så nu kan Karin från Australien kolla om dörrar, fönster, kylskåp är öppna eller stängda eller om spis eller vatten är på eller av.